Als mijn ouders vroeger ruzie hadden gehad, vond mijn moeder regelmatig een doosje kersenbonbons onder haar kussen. Mijn zusjes en ik vonden dat prachtig, ‘wat lief van papa’, maar mijn moeder leek daar toch minder van onder de indruk.
Geliefd
Iedere persoon geeft op een andere wijze uiting aan de liefde. Waar de één ‘ik geef om jou’ wil zeggen met een cadeautje, doet de ander dat door een lekkere maaltijd te koken of een knuffel te geven. De één voelt zich geliefd als de ander uitgebreid benoemt waarom jij zo waardevol bent, terwijl de ander liefde ervaart wanneer iemand het vuilnis voor hem of haar buiten zet. Welke taal spreek jij? En versta jij de taal van de ander?
De vijf talen van de liefde
‘De vijf talen van de liefde’ is de titel van een boek geschreven door relatietherapeut Gary Chapman. Inmiddels zijn er van het boek al miljoenen exemplaren verkocht. Na jarenlange therapie van koppels die elkaar maar niet leken te begrijpen, ontdekte hij dat veel stellen de verbinding met elkaar verloren door elkaars ‘taal’ niet te spreken en te verstaan.
Moedertaal
Volgens Chapman, hebben we allemaal een ‘moedertaal’ in de liefde. Al tonen en krijgen we liefde in elk van de vijf talen, toch is er één taal die bij ons meer resoneert dan de andere. Een taal waarin we het allerbest begrijpen dat de ander van ons houdt. Als wij aangesproken worden in deze taal voelen we ons gehoord en gezien. Als we niet aangesproken worden in onze moedertaal, zullen we dat ervaren als te weinig liefde krijgen. Veel gedoe in relaties ontstaat dus niet door een gebrek aan liefde maar doordat we niet weten hoe we de liefde aan de ander kunnen laten zien.
Een korte omschrijving van de vijf liefdestalen:
1. Positieve woorden
Als je deze liefdestaal spreekt, bloei jij helemaal op van complimenten of als je partner zijn waardering voor jou in woorden uitdrukt. ‘Ik hou van jou’, ‘je ziet er mooi uit vandaag’, ‘ik ben trots op je’ hoor je het liefst. Beledigingen of sneren blijven je ook erg lang bij.
2. Tijd en aandacht
‘Show, don’t tell’ zou het motto kunnen zijn van deze liefdestaal. Wanneer je deze taal spreekt, vind je het belangrijk om tijd samen door te brengen waarin jij en je partner enkel en alleen aandacht voor elkaar hebben. Een oppas regelen en samen uit eten of dansen wordt als pure liefde gezien. Afspraken uitstellen, niet écht luisteren of een beetje met de telefoon spelen tijdens jullie date kan als kwetsend worden ervaren.
3. Cadeautjes geven en krijgen
Als je deze liefdestaal spreekt, geniet je van het feit dat iemand attent is, aan jou gedacht heeft terwijl jullie niet samen waren en inspanning heeft getoond om jou blij te maken met een cadeautje. Of dat nou groot of klein is, maakt niet uit. Een lief kaartje, een appje om je succes te wensen, of een verrassingsetentje maakt dat je je geliefd voelt. Het gaat niet om het materieel, maar om het idee erachter. Een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau geven waar niet over is nagedacht, valt vaak niet in goede aarde.
4. Hulpvaardigheid
De vaatwasser in en uit ruimen, de auto wassen of het oud papier naar de papierbak brengen omdat je weet dat iemand daar blij van wordt: het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze liefdestaal spreekt. Door het verlichten van de lasten van de ander toon jij immers je liefde. Daden zijn voor hem/haar belangrijker dan woorden. Luiheid en afspraken niet nakomen worden als heel vervelend ervaren als dit iemands liefdestaal is.
5. Lichamelijke aanraking
Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, liefdevol kneepje in de schouder, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand lopen over straat. Letterlijk voelen dat iemand van je houdt. Wanneer iemand lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op lichamelijke manier je liefde uit.
Bewust worden van jouw taal
Natuurlijk bestaan er binnen deze vijf liefdestalen vele dialecten en misschien ben je zelfs wel tweetalig. Het belangrijkste is dat je je bewust wordt welke taal jij zelf spreekt én welke taal belangrijk is voor je partner. Met die kennis kun je je echt proberen te verplaatsen in een ander en aanvoelen wat jullie van elkaar nodig hebben. Het blijkt heel vaak dat de liefdestaal van de mensen om je heen anders is dan die van jezelf.
Lepeltje lepeltje
‘Tijd en aandacht’ is mijn liefdestaal, ik vind het heerlijk om op zaterdagochtend samen hard te lopen in het Vondelpark, in de Vondeltuin een koffie te drinken en terug wandelend naar huis onze week door te nemen. De liefdestaal van mijn geliefde is ‘lichamelijke aanraking’: lepeltje-lepeltje slapen, mijn hand zoeken als we t.v. kijken en een hand op mijn been in de auto. Dit is zijn manier om mij te laten zien: ik ben er voor je.
Hoe weet jij dat ik van je hou?
Hoe leer je nu de taal van je geliefde te ontdekken? Eén van de beste vragen om te stellen is: “Hoe weet jij dat ik van je hou?”, of “Hoe merk jij dat jij veel voor mij betekent?” Het antwoord op deze vraag is vaak een weerspiegeling van zijn of haar liefdestaal. Logisch, je geeft vaak antwoord in de taal die je zelf het beste spreekt. Ook in kritiek die je krijgt, kun je de liefdestaal horen. Bijvoorbeeld, als zij vooral klaagt over het feit dat jij geen tijd met haar doorbrengt, is haar liefdestaal wellicht ‘tijd en aandacht’. Als jij elke dag zegt dat je van haar houdt, maar zij dat niet gelooft omdat je nooit iets voor haar doet, zou haar taal wel eens ‘hulpvaardigheid’ kunnen zijn.
Kersenbonbons
We uiten onze liefde, maar de boodschap komt soms niet over omdat we in een voor de ander ‘vreemde taal’ spreken. Als je langdurig een goede relatie wilt en niet langs elkaar heen wilt praten, is het goed om je eigen liefdestaal te leren kennen en de taal van de ander te leren spreken. De taal waarin we het allerbest begrijpen dat de ander van ons houdt. Dat kan in de vorm van een doosje kersenbonbons zijn, een paar warme armen of een welgemeend ‘ik ben trots op jou!’
Comments