top of page

Jaloers


Een beetje jaloezie in je relatie is niet erg. Het geeft misschien zelfs een geruststellend gevoel dat je geliefde bang is om jou te verliezen. Bij een gezonde portie jaloezie laat je je partner zien dat je om hem of haar geeft en dit kan dus positief werken voor jullie relatie.


Voortdurend mee bezig

Maar er is ook een andere vorm van jaloezie. Bij deze vorm ervaar je veel jaloerse gedachten en ben je er voortdurend mee bezig. Als je partner iets later thuis is dan verwacht, weet je zeker dat hij of zij met die leuke collega op stap is. Of als hij naar een andere vrouw kijkt ben je er van overtuigd dat hij haar aantrekkelijker vindt en veel liever met haar zou willen zijn.


Mooier en sexyer

‘Ik had me mooi aangekleed en heel veel zin in het etentje met mijn vriend. Toen we naar ons tafeltje werden gebracht zag ik het meteen; er zat een prachtige blonde vrouw aan het tafeltje naast ons. Mijn avond was meteen verpest. Het idee dat hij haar mooier en sexyer vond en vast liever bij haar aan het tafeltje zat was onverdraaglijk. De rest van de avond was ik chagrijnig en kortaf.’ - cliënte A.


Druk op de relatie

Los van het feit dat het voor de jaloerse partner zelf niet makkelijk is om steeds bang te zijn dat er iets speelt, legt het soms ook veel druk op de relatie. Je kunt je voorstellen dat je er geen prettiger mens van wordt als je voortdurend het gedrag van je geliefde controleert en om bevestiging vraagt. Terwijl de ene partner verscheurd wordt door twijfels voelt de andere partner zich gewantrouwd en gecontroleerd. Jaloers gedrag kan er voor zorgen dat je partner afstand van je neemt.


Niet tegen te verdedigen

‘Ik kan honderd keer tegen haar zeggen dat ik haar prachtig vind en niets liever wil dan oud worden met haar, maar het komt echt niet aan. Als ze me voor de voeten gooit dat ik naar andere vrouwen kijk en daar van alles bij denk of fantaseer dan voel ik me weggezet als een domme macho. Daar kan ik me toch niet tegen verdedigen?’- cliënt R.


6 Tips tegen jaloezie:


  • Werk aan je onzekerheid: Jaloezie voedt zich met jouw eigen onzekerheid of negatief zelfbeeld. Stel dat jij jezelf niet de moeite waard vindt, dan ga je er al snel vanuit dat je partner dat ook niet vindt en dus wel vreemd zal gaan. Door te werken aan je eigen onzekerheid of negatief zelfbeeld, zul je automatisch ook beter omgaan met jaloezie. Als je weet wat je waard bent en tevreden bent met jezelf en wat je hebt, dan is er geen reden om jaloers te zijn op anderen.

  • Welk verhaal vertel je jezelf? Het is handig om te beseffen dat het vaak niet de situatie zelf is die onredelijke jaloezie opwekt, maar de gedáchten die je over die situatie hebt. Welk verhaal vertel je jezelf? En is dit gebaseerd op feiten of op aannames? Alleen al door te beseffen dat je misschien denkfouten maakt als je jaloers bent, zit je op de goede weg.

  • Onrealistisch beeld van een relatie loslaten Misschien heb je wel de superromantische gedachte: ‘Als hij of zij echt van me houdt, dan heeft hij of zij alleen maar oog voor mij.’ In dat geval zul je al jaloers zijn als je partner alleen maar even naar een ander kijkt. Bedenk dat dit niet een heel realistische kijk op de relatie is. De wereld is groter dan jullie samen.

  • Stop met controleren De berichtjes op zijn of haar telefoon lezen of alles checken wat je partner doet: wanneer je je geliefde op deze manier blijft controleren blijf je je jaloezie voeden, je jaloezie wordt iedere keer een stukje groter. Het is daarom van belang om het los te laten.

  • Vul niet in voor je partner Jij denkt te weten wat er in het hoofd van jouw partner omgaat wanneer hij of zij zich nog eens omdraait om naar een aantrekkelijk persoon te kijken. In werkelijkheid hoeft je partner helemaal niet hetzelfde te denken als waar jij bang voor bent. Het is dus van belang om niet te snel conclusies te trekken en als je ergens over twijfelt; vraag het.

  • Bouw aan het vertrouwen Is je vertrouwen in anderen bijvoorbeeld geschaad omdat je ex vreemdging of omdat je je als kind vaak buitengesloten voelde? Ervaar je daardoor jaloezie in de liefde? Besef dat deze ervaringen losstaan van je huidige partner en relatie en treed de liefde met een meer open blik tegemoet. Durf te geloven in jouw partner. Een relatie zonder vertrouwen is zeer waarschijnlijk niet erg succesvol.

PS

In een relatie kan het door meerdere dingen komen dat jij of je partner jaloers bent. In therapie kun je leren om elkaar (weer) te vertrouwen, zodat jullie je beiden weer gezien voelen. Ik help jullie graag. Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 20 minuten waarin we samen kijken naar waar jullie tegenaan lopen en wat ik voor jullie kan betekenen. Dorien van der Meer, EFT relatietherapeut bij nestwarmte.nl 06-20018894

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page