top of page

Liefde moet vanzelf gaan


Weet je nog? Je vond alles leuk aan hem en je verheugde je de hele dag erop hem weer te zien. Je zorgde ervoor dat je er prachtig uitzag en heerlijk rook. Uren kon je naar hem luisteren - je hing aan zijn lippen - en wilde àlles van hem weten. Nachtenlang deelden jullie – innig verstrengeld - jullie toekomstdromen en verlangens met elkaar. En jullie verrasten elkaar met spontane cadeautjes en lieve briefjes.


Roze wolk

Maar toen na een jaar die roze mistwolk langzaam optrok, ontdekte je dat je partner niet een prins op een wit paard is maar gewoon iemand van vlees en bloed die wel eens in zijn neus peutert en vergeet de vuilniszakken buiten te zetten. En zijn verhalen, die ken je ondertussen allemaal wel. Je ontdekt dingen die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt aan de ander en je wordt regelmatig teleurgesteld. En om eerlijk te zijn vind je jezelf ook niet meer zo leuk.


Onopgemerkt

Nu jullie elkaar automatisch iedere dag zien zijn jullie wellicht ongemerkt opgehouden te investeren in je partner en in jullie relatie. De mooie lingeriesetjes liggen ergens achter in de kast en je partner kijkt liever voetbal op de tv dan dat hij met jou gaat wandelen. De tijd en moeite die jullie eerst in elkaar investeerden gaat nu op aan andere dingen; sport, werk, vrienden, etc. Misschien is jullie relatie wel helemaal onderaan jullie prioriteitenlijstje beland.


Niet meer zo tevreden

Hoe langer de relatie duurt, hoe meer moeite we moeten doen om te delen wat ons bezig houdt, waar we blij of verdrietig van worden, onze angsten en behoeften. Misschien verlang je wel terug naar die eerste periode waarin je je zo sterk verbonden voelde met je partner: jullie wilden niets liever dan samen zijn en de ander blij maken, jullie deelden alles samen. Je had altijd gedacht dat liefde vanzelf moest gaan, maar je betrapt jezelf erop dat je al lang niet meer zo tevreden bent over je relatie.


Lang en gelukkig

‘Op het gebied van liefde gaan we er nog steeds vanuit dat je één keer voor iemand kiest, elkaar eeuwig trouw belooft en vervolgens nog lang en gelukkig leeft. Maar wanneer je niet daadwerkelijk investeert in je relatie, sluipt het gevoel van emotionele verbondenheid er langzaam uit, en groeien jij en je partner uit elkaar.’ - Emanuela Deyanova, relatietherapeut


Onze tijd komt wel weer

Mijn cliënten V. en E. hadden net een baby, waar ze stapelgek op waren. Ook hadden ze allebei een veeleisende en drukke baan, een grote vriendenkring om mee op stap te gaan en ze wilden ze er ook goed uit blijven zien dus waren ze minimaal twee avonden in de week in de sportschool te vinden. Ze wisselden elkaar regelmatig af bij de voordeur. Hun leven was een lange to-do-lijst geworden; een lijst waarbij de relatie ergens helemaal onderaan bungelde. ‘Onze tijd samen komt vanzelf wel weer als de baby wat groter is.’


Inzet

Een goede relatie gaat niet vanzelf maar vraagt om inzet: de wil om er samen blijvend iets moois van te maken. De bereidheid om tijd voor elkaar te maken en te doen wat goed is voor jullie relatie. Voor jezelf, voor elkaar en voor jullie eventuele kinderen. De intimiteit in een relatie wordt gevoed wanneer twee mensen zich veilig voelen bij elkaar en delen wat hen bezig houdt. Dingen die er echt toe doen.


Jouw inbreng

Als het niet lekker loopt in onze relatie zijn we geneigd de schuld bij de ander te zoeken. ‘Hij maakt nooit tijd voor me.’ ‘Ze zit altijd maar te zeuren.’ Maar wat is jouw inbreng in je relatie? Wat doe jij om je partner blij te maken? Hoe zorg jij ervoor dat jullie verbonden met elkaar blijven? Die kus bij thuiskomst, het wegleggen van je mobiel als de ander iets vertelt, met volle aandacht luisteren, het zijn kleine gebaren die een groot verschil maken. Aan je relatie werken zou geen laatste redmiddel moeten zijn maar iets dat je voortdurend doet.


Recente blogposts

Alles weergeven

Jaloers

Comentarios


bottom of page