top of page

Lege dansvloer


Hou jij bij dreigende ruzies het liefst je mond, loop je een rondje of doe je een spelletje op je telefoon en wacht je tot ‘het’ is overgewaaid? Of probeer je het probleem te bagatelliseren of glad te strijken? Het leven heeft je misschien geleerd om op je hoede te zijn met je gevoelens en dat het het veiligst is om je gevoelens uit te schakelen omdat anders de zaken er alleen maar erger door worden.


Gekwetst

De stellen die ik zie op mijn praktijk willen vaak iets (of juist niet) van elkaar, maar weten niet hoe ze daar om kunnen vragen. Ze voelen zich gekwetst of bang, maar hebben geen idee hoe ze dat moeten bespreken. In ruzies voelen ze zich afgewezen, bekritiseerd, niet goed genoeg, niet begrepen.


Stilte

Cliënt F. vertelde dat hij het had afgeleerd om nog naar zijn vrouw te verlangen. Na vele afwijzingen lag hij nu iedere avond stilletjes wakker aan zijn kant van het bed. Aanvankelijk vond zijn vrouw het wel rustig dat hij geen toenadering meer zocht, maar na een aantal weken stilte voelde ze zich niet meer geliefd en niet meer gezien.


Bang

In therapie leren mijn cliënten dat datgene wat ze werkelijk voelen vaak niet goed zichtbaar is voor de ander. Dat de muur die hij heeft opgetrokken niet is omdat hij haar niet meer de moeite waarde vindt, maar omdat hij doodsbang is dat hij door haar wordt afgewezen, dat ze hem niet meer nodig heeft. Of dat hij die verwijtende woorden of blikken niet over zich heen krijgt omdat hij niet deugt, maar omdat zijn partner bang is dat hij haar niet meer ziet staan of bang is dat zij niet belangrijk meer is voor hem.


Gezien en gewaardeerd

In feite hebben ze een gezamenlijke vijand; de angst om de ander kwijt te raken. Als je weet dat je geliefde voor je klaar staat of komt wanneer je daarom vraagt, dan stijgt je zelfvertrouwen. Je voelt je gezien en gewaardeerd. De wereld is minder bedreigend als je iemand hebt op wie je kunt rekenen, als je weet dat je er niet alleen voor staat.


Gezwegen

Beide partners in het koppel dat zich na 32 jaar huwelijk bij mij op de praktijk meldden hadden het al min of meer opgegeven. Er werd tussen hen vooral veel gezwegen, zelfs voor het maken van onze afspraak hadden ze een app-groepje voor ons drie aangemaakt. Ze voelden zich beiden gekwetst en eenzaam maar hadden geen idee meer hoe ze dit met elkaar konden bespreken. Hij durfde niks meer, uit angst het verkeerd te doen. Zij voelde zich steeds meer alleen en in de steek gelaten.


Terugtrekken

Als beide partners zich terugtrekken uit de relatie noemen we dit in EFT relatietherapie ‘een lege dansvloer’. De muziek is uit. De laatste partner is ook afgehaakt en de relatie is afstandelijk, koud en eenzaam geworden. Dan wordt het spannend want hoe kun je nog van een relatie spreken als beide partners van de dansvloer zijn verdwenen? En hoe krijg je ze weer terug op de dansvloer?


Weer op de dansvloer

Als stellen op de praktijk weer in gesprek raken en de spanning niet meer zo hoog oploopt, kunnen ze leren om de onderliggende emoties uit te spreken. Als ruzies vaak over hetzelfde gaan, zit er meestal een pijnplek achter. Voorbeelden daarvan zijn: angst om niet goed genoeg te zijn, om niet gehoord of bedrogen te worden, onzekerheid over je uiterlijk, intelligentie, manier van opvoeden of succes in het leven. Als het ze lukt om te zeggen; ‘Ik wist niet hoe je je voelde, ik wilde je geen pijn doen.’ dan zorgt dit voor een nieuwe emotionele verbinding die veel veiligheid geeft. Zo komen ze langzaam weer richting de dansvloer voor hun eerste voorzichtige stapjes samen.


PS

Voel je je regelmatig onbegrepen en kunnen jullie wel wat hulp gebruiken bij het verbeteren van jullie relatie? Ik help jullie graag. Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 20 minuten waarin we samen kijken naar waar jullie tegenaan lopen en wat ik voor jullie kan betekenen. Dorien van der Meer EFT relatietherapeut bij nestwarmte.nl, 06-20018894





Recente blogposts

Alles weergeven

Jaloers

bottom of page