'Er hing de hele avond al een ruzieachtige sfeer tussen ons. We waren het - zoals de laatste tijd vaker - nergens over eens. Niet over de film die we samen zouden kijken en niet over het cadeau dat we voor een vriend zouden kopen. Hij hing op de bank met zijn mobiel en ik ging vroeg naar bed. Toen hij een uur later tegen me aankroop en zijn hand op mijn heup legde dacht ik alleen maar: Nee hè, nu wil hij wél seks!’ – Diane
Goed genoeg
Mijn cliënte Diane was erg verontwaardigd: ‘hij ziet me de hele avond niet staan, op alles wat ik zeg reageert hij geïrriteerd maar dan ben ik wel goed genoeg voor seks.’ Ze begreep er niks van. En ze is niet de enige. Heel regelmatig hoor ik in mijn praktijk de ene partner klagen tegen de ander: ‘Jij wil alleen seks, ik wil intimiteit.’
Samen
Voor Diane is het belangrijk dat ze zich emotioneel verbonden voelt met haar partner, ze wil met hem praten over haar gevoelens, de ruzie uitpraten, een gevoel van ‘samen’ hebben. En als aan deze voorwaarden is voldaan is het voor haar maar een kleine stap van emotionele intimiteit naar lichamelijke intimiteit.
Afwijzing
Haar partner Niek ging ook met een vervelend gevoel naar bed, ook hij maakte zich zorgen over hoe ze elkaar de laatste tijd steeds makkelijker kwijt raakten. Zijn hand op haar heup was zijn manier om genegenheid te tonen. Door seksuele intimiteit probeerde hij haar te bereiken en haar en zichzelf gerust te stellen. De afwijzing kwam hard aan.
Verbonden
Emotionele intimiteit speelt een grote rol in de kwaliteit van lichamelijke intimiteit tussen geliefden. Beiden zijn verbonden met elkaar en beïnvloeden elkaar. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Wanneer aan je emotionele behoeften wordt voldaan en je voelt je emotioneel verbonden met je geliefde, dan ben je sneller bereid om seksueel contact te maken en het risico te nemen om kwetsbaar te zijn. Met andere woorden: emotionele intimiteit versterkt ook vaak de seksuele intimiteit. Andersom ook. Veilige, seksuele intimiteit versterkt de emotionele verbinding. Ze kunnen niet los van elkaar worden gezien, anders verdwijnt de intimiteit in een liefdesrelatie.
Universele behoefte
Dat Niek juist op dat moment zin had in seks was dus zo gek niet. Lichamelijke intimiteit is een universele behoefte om dichter bij je geliefde te komen en je verbonden te voelen. Dat Diane juist totaal geen zin had in seks is ook goed te begrijpen. Zij miste immers het gevoel van ‘samen’, het gevoel van vertrouwen, voor haar een voorwaarde om zich fysiek bloot te geven.
Balans
Veel mensen hebben het idee dat in een goede relatie het liefdesspel vanzelf moet gaan. Dat je elkaar zonder woorden feilloos aanvoelt en begrijpt. Of dat het vanzelf weer goed komt als het niet lekker loopt. Ook denken we dat onze geliefde op magische wijze uitvindt wat je behoeften zijn. Maar de realiteit is vaak anders. Het vinden van een balans tussen verschillende behoeften is een uitdaging waar veel stellen mee worstelen. En soms kun je er - net als Diane en Niek - wel wat hulp bij gebruiken.
PS
Voel je je ook regelmatig onbegrepen en kunnen jullie wel wat hulp gebruiken bij het verbeteren van jullie relatie? Ik help jullie graag. Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 20 minuten waarin we samen kijken naar waar jullie tegenaan lopen en wat ik voor jullie kan betekenen. Dorien van der Meer, EFT relatietherapeut, 06-20018894
Comments