top of page

Eenzaam in je relatie


Als je verwacht dat je partner aan al jouw behoeften zult voldoen, kom je meestal bedrogen uit. L. mijn Australische cliënte die voor de liefde in Amsterdam was blijven plakken – vindt het erg moeilijk dat haar partner een deel van zijn weekenden doorbrengt met zijn vrienden in plaats van met haar. Kwaad beet ze hem tijdens onze sessie toe: ‘Jij doet gewoon waar je zin in hebt. Ik tel helemaal niet voor jou.’


Niet belangrijk

Als je de conclusie hebt getrokken dat je niet belangrijk bent voor je partner – of die conclusie nu terecht is of niet - ontstaat al snel een gevoel van eenzaamheid. Dat jouw geliefde niet al zijn of haar tijd, gedachten en problemen met jou deelt, betekent niet automatisch dat jij niet belangrijk voor hem of haar bent. Misschien heeft jouw partner andere behoeften dan jij. Bij lastigheden in het leven heeft je geliefde bijvoorbeeld niet de behoefte om met je te praten maar ervaart hij of zij vooral jouw steun en support als je hem of haar gewoon even vasthoudt. Terwijl jij misschien het liefst alles altijd met je partner wilt bespreken.


Intimiteit

Hoeveel intimiteit en samenzijn mag je verwachten in een goede relatie? Daar is geen antwoord op te geven, met als doodeenvoudige reden dat de behoefte aan contact voor iedereen anders is. Dat kan heel veel oorzaken hebben, variërend van wat je gewend bent in je gezin van herkomst tot angst voor intimiteit, maar soms is het ‘gewoon’ een verschil in behoefte. En alhoewel dat ontzettend lastig kan zijn, is daar volgens de deskundigen op zich niks mis mee. Het is vooral een kwestie van ermee om leren gaan; een manier vinden om je behoeften aan te geven en samen na te denken over hoe je aan elkaars behoeften tegemoet kunt komen. Een beetje geven en nemen dus.


Niet begrepen

Je kunt je eenzaam voelen omdat je daadwerkelijk alleen bent, maar ook omdat je je niet begrepen voelt. Misschien zit je iedere avond naast je partner voor de tv, maar mis je toch het gevoel van verbondenheid. Je mist een hechte, intieme band; je durft niet te delen hoe het echt met je gaat of wat jou bezig houdt omdat je bang bent dat je niet begrepen wordt.


Wat heb jij nodig?

Soms ben je ook niet duidelijk in wat je van de ander nodig hebt. Misschien wil jij na een ruzie met je collega even stoom afblazen en komt jouw partner meteen met allemaal praktische oplossingen en plannen. Niemand kan gedachten lezen; als jij niet duidelijk bent over wat je nodig hebt, kan je partner niet anders dan gokken naar jouw behoeften en wensen. Zeg het gewoon als je even geen oplossingen wilt maar behoefte hebt aan een luisterend oor of een knuffel. Wederzijds je gevoelens uitspreken is soms spannend maar wel een sleutel tot verbinding en het verdrijven van eenzaamheid.


Eigen leven

Het is gezond om, naast alles wat jullie samen doen en delen, allebei een eigen leven te hebben. Want niemand kan alles voor je zijn, dus ook jouw geliefde niet. Zorg voor een groter netwerk, met meerdere mensen op wie je in verschillende situaties kunt leunen en op wie je kunt vertrouwen. En leer ook om voor jezelf te zorgen en lief te zijn voor jezelf. Maak je partner hier niet verantwoordelijk voor.
Recente blogposts

Alles weergeven

Jaloers

bottom of page